Attackflyget
Under denna rubrik avhandlas attackflyget i Sverige under kalla kriget.

Attackflyget

Attackflyget hade som huvudsyfte att bekämpa fientliga landstigningsoperationer, i landstigningsområdet såväl som i utskeppningshamnarna i Baltikum.

Attackflyget opererade liksom övrigt flyg från ett antal krigsflygbaser. En särskild sida under flygvapnet beskriver flygvapnets krigsbaser. Se även länkarna i menyn till vänster.

Attackflyget var under större delen av kalla kriget organiserat i två delar: 1. flygeskadern för tung attack (även kallad ÖB:s klubba), och den lätta attacken (betydligt mer humoristiskt kallad ÖB:s flugsmälla).

Vad jag vet fick aldrig lätta attacken eskaderstatus, men jag har sett att lätta attacken ibland kallats 2. flygeskadern. De ursprungliga 2. 3. och 4. flygeskadrarna lades ner år 1966, och det var först senare som lätta attacken sattes upp, så benämningen var i och för sig ledig.

1. flygeskadern

1. flygeskadern, ÖB:s klubba, sattes upp av flottiljerna F6, F7, F15 och, under delar av kalla kriget, F17. Ursprungligen var 1. flygeskadern en bombeskader, men ganska snart efter andra världskriget ändrade man inriktning från bombflyg till attackflyg. Flygplanstyperna har varierat genom åren, från A21 till AJ37.

Lätta attacken

Lätta attacken sattes upp baserad på skolflygplanet SK60. Dessa modifierades för att kunna användas som lätta attackflygplan. Tanken var att de skulle användas för mindre krävande attackuppdrag, även i samverkan med markstridskrafter.

//MatsB   v 1.0 2008-03-26


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.bergrum.se!

matsb@kalla-kriget.se © 2009-2015 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

kalla-kriget.se