Spionen Stig Wennerström
Denna sida behandlar spionen Stig Wennerström.

Stig Wennerström greps på sommaren 1963, misstänkt för spioneri för Sovjetunionens räkning. Det hade funnits misstankar mot Wennerström under lång tid, men det var först år 1963 som det fanns påtagliga bevis för hans spioneri.

Wennerström erkände mycket motvilligt, och det misstänks att han sålde ut fler försvarshemligheter än vad som framkom i förhören med honom.

Delar av materialet i ärendet Wennerström är fortfarande hemligstämplat, men så mycket är klarlagt att han sålde detaljerad information om det svenska luftförsvarssystemet STRIL 60, liksom information om de dåvarande svenska stridsflygplanen.

Wennerström motiverade själv sitt spioneri med att han ville hjälpa Sovjetunionen att komma ikapp väst i kapprustningen, och att han därigenom skulle haft fredliga avsikter med sitt spioneri. Eftersom Wennerström drog misstankarna till sig på grund av ett extravagant leverne som inte på lång väg kunde bekostas av hans överstelön, så trodde utredarna snarare att Wennerström gjorde det för pengarnas skull. Ytterligare en orsak som föreslagits är att Wennerström sägs ha sökt spänning och ville känna sig viktig och betydelsefull.

Wennerströms spioneri innebar ett svårt avbräck för det svenska försvaret, och i synnerhet det svenska luftförsvaret. Försvaret fick extra anslag, så kallade "Wennerströmpengar", för att om möjligt reparera de skador som Wennerström orsakat.

//MatsB   v 1.0 2014-03-06


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.bergrum.se!

matsb@kalla-kriget.se © 2007-2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

kalla-kriget.se