Indonesien under kalla kriget
Här återfinns information om Indonesien under kalla kriget.

Indonesien under kalla kriget

Indonesien var en holländsk koloni före andra världskriget. Efter japansk ockupation under andra världskriget utropade Indonesien sig självständigt 1945. Holland försökte med vapenmakt återta kontrollen, men var år 1949 tvunget att ge upp och erkänna ett självständigt Indonesien.

President Sukarno blev Indonesiens diktator. Sukarno hade en socialistisk agenda och allierade sig med Sovjetunionen och Kommunistkina.

Den indonesiska militärens sympatier var delade mellan öst och väst. När Sukarno år 1963 påbörjade fientligheter mot Malaysia med argumentet att Malaysia gick västs (Storbritanniens) ärenden, började den västvänliga delen av militären att umgås med planer på att avsätta Sukarno.

År 1965 genomfördes ett misslyckat revoltförsök bland den indonesiska militären. Revolten skylldes på kommunisterna, och blev en orsak till att kommunistpartiet förbjöds. General Suharto tog makten 1967.

Suharto var uttalad antikommunist och blev ett av USA:s säkraste stöd i Sydasien. Under resten av kalla kriget satt Suharto säkert vid makten.

//MatsB   v 1.0 2008-04-02


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.bergrum.se!

matsb@kalla-kriget.se © 2007-2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

kalla-kriget.se