Berlinrevolten 1953
Här återfinns information om Berlinrevolten 1953.

Berlinrevolten 1953

På grund av det kommunistiska systemet som introducerats i Östtyskland var ekonomin urusel. En annan anledning till den usla ekonomin var att öststaterna av Stalin förbjudits att ta emot Marshallhjälp.  Med anledning av den katastrofala ekonomin beslutade de östtyska makthavarna i maj 1953 att kräva mer arbete för mindre lön av de statligt anställda (i ett kommunistland innebar "statligt anställda" de allra flesta löntagare).

Detta mottogs med protester från befolkningen. Den 16 juni gick ett antal byggnadsarbetare i Östberlin i strejk mot de nya bestämmelserna, och uppmanade till generalstrejk dagen därpå. Radiostationer i Västberlin rapporterade om detta, och hjälpte på detta sätt till att sprida informationen om den spontana generalstrejken i Östtyskland.

Den 17 juni samlades över 100,000 arbetare och andra protesterande i Östberlin, och ännu fler anslöt från stora delar av Östtyskland. Även på andra håll i Östtyskland genomfördes demonstrationer.

Den östtyska regimen hade inga egna möjligheter att slå ner revolten. Man bad därför om sovjetisk hjälp. Sovjetunionen utlyste undantagstillstånd och sände in ett stort antal trupper inklusive stridsvagnsförband i Berlin. Den sovjetiska inryckningen i Berlin urartade till ett blodbad. Som vanligt i kommunistländer är det på grund av långt gången historieförfalskning svårt att finna några exakta siffror, men i väst talades det om drygt 500 dödade och flera tusen skadade. Till detta kommer över 100 personer som dömdes till döden och avrättades efter upproret. Över 1000 personer dömdes till straffarbetsläger.

I väst blev den 17 juni en minnesdag, och Västberlins del av Unter den Linden döptes om till Strasse des 17. Juni.

//MatsB   v 1.1 2014-03-01


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.bergrum.se!

matsb@kalla-kriget.se © 2007-2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

kalla-kriget.se