Nyheter på kalla-kriget.se!För att hjälpa återkommande besökare med vad som kan ha hänt här på webplatsen, samlar jag här nedan nyheter, den nyaste nyheten högst upp.

Nyhetssidan är gemensam för webplatserna www.bergrum.se och www.kalla-kriget.se, jag hoppas att jag kommer ihåg att alltid länka till rätt plats!

//MatsB

 

2021-10-11 Flytt till https klar(?)

Jag tror att jag nu har uppdaterat alla mina websidor och länkar att använda https istället för http. Eftersom det totalt är över 1400 filer så kan det tyvärr hända att jag missat någon fil eller länk. Om ni råkar ut för en sida på webplatsen som inte anses "säker" av er webläsare, hör av er till mig på mailadressen längst ner på denna sida!

2021-10-06 Flytt till https pågår

Jag har påbörjat den mödosamma flytten från http till https. Just nu har jag bara hunnit flytta själva hemsidan till https. När ni klickar er vidare kommer troligen er webläsare att varna er att ni går till en sida som inte är "säker", d.v.s. att den sida ni vill gå till använder http istället för https. Jag kommer att försöka uppdatera övriga sidor så fort jag hinner, men ha överseende med att det kan ta tid! Eftersom mina två syster-webplatser kalla-kriget.se och bergrum.se delvis använder samma html-filer, så måste jag uppdatera båda webplatserna innan allt kommer att vara klart.

2021-02-23 Krigsfjärrskriftsnäten

Jag var dåligt påläst när jag skrev sidan om ÖB:s krigstelegrafnät. Jag blandade ihop olika nät och informationen blev inte rätt, jag ber om ursäkt för detta! Sidan är nu uppdaterad med mer korrekt information. Jag har även uppdaterat sidan om ÖB:s krigsfjärrskriftsfnät, samt sidan om flygvapnets krigsfjärrskriftsfnät. Framför allt den senare sidan innehåller nu mer information om detta krigsfjärrskriftsnät och dess betjäningsförband.

2021-02-11 1. flygeskaderns ledning

När jag startade dessa sidor var informationen om 1. flygeskaderns ledningsplatser inte möjlig att skriva om. Nu är det möjligt att skriva om detta, flera öppna källor rapporterar om 1. flygeskaderns ledningsplatser. Jag har därför skrivit en sida om 1. flygeskaderns ledningsplatser.

2020-10-09 Fyratumsfärden (på www.kalla-kriget.se)

Jag håller fortfarande på med rymden (det är ett väldigt fascinerande ämne för mig), och har skrivit en sida om USA:s första försök att skicka upp en (obemannad) Mercury-kapsel. Försöket blev känt (ökänt) som Fyratumsfärden.

2020-10-06 Mer om rymdfärder (på www.kalla-kriget.se)

Jag har visst nördat ner mig på fördjupningssidorna om amerikanska rymdfärder, om jag räknat rätt är jag uppe i 31 nya sidor sedan jag började med detta för en månad sedan.

2020-09-10 Fördjupning om amerikanska rymdfärder (på www.kalla-kriget.se)

Jag har skrivit fördjupningssidor om amerikanska rymdfärder under tiden för kalla kriget, för de av er som i likhet med mig är intresserade av detta ämne.

2020-08-27 Filöverföringsproblem

Jag skall testa om jag kan föra över filer mellan datorer så att jag kan hålla mina sidor uppdaterade.

2015-04-10 Fingrarna återhämtade

Tack vare en gammal men fortfarande fungerade delning av texter mellan de två systerwebplatserna har de flesta websidor på bergrum.se bara en fil istället för två som det är på kalla-kriget.se. Jag har nu knackat mig igenom alla PHP-filer på bergrum.se , det var bara ett par hundra stycken, och ändringarna börjar slå igenom på webservern. Nu hoppas jag att problemen med att svenska tecken inte visas ordentligt skall vara åtgärdade. Märker ni något kvarstående problem, så hör av er!

2015-04-09 Problem med svenska tecken

Sedan webhotellet vi använder uppgraderade PHP till 5.6 så har vi problem med svenska tecken. Nu tror jag att jag har löst problemet för kalla-kriget.se (efter att ha gjort manuell handpåläggning på drygt 400 filer...). När fingrarna har återhämtat sig tar jag mig an bergrum.se . Om det fortsätter vara problem med svenska tecken på kalla-kriget.se blir jag glad om ni mailar mig om det.

2015-01-06 Mer om civilförsvaret

Jag fick i julklapp en mycket intressant bok med fokus på civilförsvaret: Om kriget kommer av Lennart Rosander och Per Olgarsson. Med ledning av informationen i denna bok kommer jag att uppdatera sidorna om civilförsvaret.

2014-03-12 London är också stort

Det civila styrets exilplats i England var troligen inte i London, jag skrev om detta för några dagar sedan. Däremot kan den militära ledningens reservhögkvarter ha legat i London. Se sidan om hemliga NATO-samarbeten där jag har försökt att förtydliga att exilregeringen i England och exilhögkvarteret i England troligen skulle varit belägna på olika ställen.

2014-03-08 Lite om stora underrättelseansträngningar (på www.kalla-kriget.se)

Jag har fyllt på information om stora underrättelseansträngningar. Jag har uppdaterat sidorna som pekas ut av underrättelsesidan med information om Venona och Echelon.

2014-03-08 Lite om spioner (på www.kalla-kriget.se)

Jag har fyllt på information om spioner. Jag har uppdaterat sidorna som pekas ut av spionsidan, både internationella och svenska spioner.

2014-03-06 Nytt om riksledningen

Jag har på sistone hört flera rykten om vart riksledningens krigsuppehållsplats tog vägen när den stora anläggningen som stod färdig 1958 inte längre var aktuell, rykten som pekar åt olika håll. Jag har uppdaterat sidorna Nationellt civilt försvar och Högkvarteret för att reflektera detta.

2014-03-06 England är större än London

De källor som jag har läst har visserligen uppgivit att den svenska exilregeringen skulle upprättas "i London", men med tanke på vad som hörts om ev. svensk del i en underjordisk engelsk anläggning för flera länders exilregeringar, en anläggning som inte skulle legat i London, så har jag ändrat på sidorna Nationellt civilt försvar och Hemliga NATO-samarbeten för att förtydliga att det troligen inte var inne i London som exilregeringen skulle ha suttit.

2014-02-26 Äntligen här igen!

Jag har äntligen fått tid till mina sidor igen. Hittills har det bara blivit diverse bugfixar, men jag hoppas komma igång med att skriva nytt också!

2009-11-28 Transitionen till php klar (på www.bergrum.se)

Jag har flyttat alla sidor till php. Maila om något gått sönder!

2009-11-25 Transitionen till php klar (på www.kalla-kriget.se)

Jag har flyttat alla sidor till php. Maila om något gått sönder!

2009-11-22 Transitionen till php påbörjad (på www.kalla-kriget.se)

Jag har börjat flytta över sidor till php. Förhoppningsvis kommer ni inte att märka någonting av detta, men jag ber ändå om överseende ifall era länkar går sönder!

2009-11-22 En sida om domedagsmaskiner (på www.kalla-kriget.se)

Jag har skrivit en sida om automatisk avfyrning av kärnvapen, så kallade domedagsmaskiner.

2009-11-20 Gemensam nyhetssida

I samband med ombyggnationen (se nedan) så skapar jag en gemensam nyhetssida för de båda webplatserna www.bergrum.se och www.kalla-kriget.se. Jag kommer att försöka se till att länkarna fungerar rätt, oavsett vilken av webplatserna man befinner sig på! (Material som finns på båda webplatserna får lokala länkar, material som endast finns på ena webplatsen länkas med en global länk.)

2009-11-19 Test med php-scripts

Jag håller på att bygga om alla sidor så att de sätts ihop av ett php-script. Fördelen (för mig) är att jag automatiskt kan skapa websidorna för både www.bergrum.se och www.kalla-kriget.se från samma källfil, vilket gör att jag slipper att de sidor som är gemensamma för de två webplatserna har olika versioner. För dig som besöker webplatserna skall det (förhoppningsvis) inte märkas något alls, annat än att gamla bokmärken (till filer med ändelse .html) kan behöva ändras (till ändelse .php). I övrigt skall innehållet på sidorna vara detsamma som förut.

Om du har lust att testköra och hjälpa mig med att hitta fel på de nya sidorna, kan du nå de nya sidorna antingen genom länken här till sidan ny-index.php, eller genom att byta filändelse på din favoritlänk så att ändelsen blir .php.

2009-11-15 Uppsatsskrivarsida

Jag får många frågor från skolelever som skriver uppsatser om kalla kriget. Jag har därför skapat en särskild sida för uppsatsskrivare.

2009-08-02 Om kriget kommer

Under svenskt civilförsvar har jag skrivit en sida om skriften Om kriget kommer.

2009-08-02 Sida om utrymning

Under svenskt lokalt civilförsvar har jag skrivit en sida om utrymning.

2009-07-31 Ny besöksräknare

Den gamla besöksräknaren hade slutat fungera, så jag har satt dit en ny som börjar om på noll.

2009-07-28 Ny struktur på fredsrörelserna

Jag har fyllt på med mer information om de så kallade fredsrörelserna i väst under kalla kriget och deras koppling till kommunistdiktaturer, framför allt till Sovjetunionen. Jag har delat upp informationen i undersidor, och fyllt på med ny information om antiframstegsrörelser och drogliberala rörelser.

2009-02-28 Ny information om PH40

Sidan om PH40 är uppdaterad med ny information från Eberhard Fust som klargör antalet stationer och deras placering. Tusen tack för informationen, Eberhard!

2009-02-14 Var finns bergrummen?

En sida som tar upp denna fråga finns här, tillsammans med en sida om vilka grundläggande krav som ställs på en geografisk plats för att en militär anläggning skall placeras där.

2009-02-14 En sida om bergrum och UE

Jag har skrivit en sida om detta med bergrum och fenomenet Urban Exploration (UE). Om du håller på med UE, så måste du läsa sidan om bergrum och UE!

2009-02-14 Högkvarteret

Jag har skrivit en separat sida om högkvarteret. Som brukligt med den högsta ledningen är mycket fortfarande omgärdat med sekretess.

2009-02-09 Nystart

Jag har den senaste tiden haft alldeles för mycket annat för mig. Nu skall jag försöka skärpa mig och ägna mig lite mer igen åt mina websidor. Hav tålamod så hoppas vi att sidor börjar uppdateras igen här på webplatsen!

2008-10-20 Uppdatering av Warszawapaktens kärnvapenplaner mot Sverige

Jag har uppdaterat informationen om kärnvapenhotet mot Sverige på sidan om svensk krigsplanläggning att inkludera Magnus Haglunds siffra på "kanske ett femtiotal" kärnladdningar.

2008-10-03 Information om flygvapnet i Västergötland

Tack vare Håkan Brandt, informationschef vid F7 Såtenäs, kan jag återge texten på informationsskylten vid Rastplats Viggen. Tack, Håkan!

2008-10-03  En sida om radio CT5

Tack vare Karl-Arne Markström har jag kunnat skapa en sida om radio CT5. Tack, Karl-Arne!

2008-09-05  Livsmedelslagring

Jag har skrivit om sidorna om livsmedelslagring så att det nu även finns information om kalla krigets epok.

2008-09-05  Krigsflygbaser

Jag har utökat sidan om flygbaser med en lista över de svenska krigsflygbaserna.

2008-07-31  Warszawapaktens planer mot Sverige

Jag har skrivit en sida om Warszawapaktens planer mot Sverige, och en sida som jämför dessa planer med svensk krigsplanläggning.

2008-07-07  Referenser

Jag har försökt samla några av de viktigaste av de referenser som jag använt i mitt arbete med webplatsen på sidorna om referenser.

2008-07-03  Flygvapnets fredsflottiljer

Jag har upptäckt ett hjärnsläpp från i våras, jag hade noterat fredsflottiljsidan som skriven fast den inte var det. Nu är den det.

2008-07-02  En sida om Krigs-IB

Jag har skrivit en separat sida om den hemliga verksamhet som kallats Krigs-IB.

2008-06-28  Sidor om svensk försvarspolitik

Jag har skrivit en sida om svensk försvarspolitik, och en separat sida om det socialdemokratiska partiet.

2008-06-23  En sida om DC3:an och Catalinaaffären

Jag har skrivit en sida om den nedskjutna DC3:an och den så kallade Catalinaaffären år 1952.

2008-06-22  En sida om Försvarets radioanstalt (FRA)

Jag har skrivit en sida om Försvarets radioanstalt (FRA).

2008-06-20  Sidor om hemliga svenska organisationer

Jag har skrivit ett antal sidor om hemliga svenska organisationer under kalla kriget: C-byrån, T-kontoret, Grupp B och Informationsbyrån. Dessutom har jag skrivit en separat sida om den så kallade IB-affären.

2008-06-20  En sida om planerade svenska motståndsrörelser

Jag har skrivit en sida om planerade svenska motståndsrörelser, så kallade Stay-Behind-rörelser.

2008-06-08  En sida om Afghanistan

Jag har skrivit en sida om Afghanistan under kalla kriget.

2008-06-06  En sida om Iran

Jag har nu skrivit en sida om Iran under kalla kriget.

2008-06-05  En sida om Procentöverenskommelsen

Jag har nu även skrivit en sida om överenskommelsen 1944 mellan Churchill och Stalin om inflytandet över södra Östeuropa.

2008-06-04  En sida om Morgenthauplanen

Jag har nu även komponerat en sida om Morgenthauplanen och om hur den kom att påverka efterkrigstyskland.

2008-06-03  En sida om Marshallhjälpen

Jag har nu komponerat en sida om Marshallhjälpen och om hur den påverkade Europa i inledningen av kalla kriget.

2008-06-03  En sida om Västtyskland

Jag har nu komponerat en sida om Västtyskland under kalla kriget.

2008-06-01  En sida om Sovjetunionen och dess ledare under kalla kriget

Jag har nu även satt ihop en sida om Sovjetunionen och dess ledare under kalla kriget.

2008-05-30  En sida om USA och kalla krigets presidenter

Jag har återupptagit arbetet på mina websidor med en sida om USA och dess presidenter under kalla kriget, och deras inverkan på världspolitiken.

2008-05-02 Manhattanprojektet lossprängt

Jag har sprängt loss Manhattanprojektet från sidan om terrorbalansen, och lagt in en bild på "the Gadget".

2008-05-02 Afrika i bitar

Jag har hackat sönder sidan om Afrika i separata sidor om de olika länderna.

2008-04-26 Arméns fredsorganisation

Jag har börjat på arméns fredsorganisation genom att skriva en sida om varje truppslag med en listning av de olika fredsregementena.

2008-04-10 Marinen från bergrum.se

Jag har kopierat över sidorna om marinen från bergrum.se.

2008-04-10 Ekonomiska försvaret från bergrum.se

Jag har kopierat över sidorna om ekonomiska försvaret från bergrum.se.

2008-04-10 Civilförsvaret från bergrum.se

Jag har kopierat över sidorna om civilförsvaret från bergrum.se.

2008-04-10 Arméns krigsorganisation

2008-04-10 Arméns krigsorganisation

Jag har skrivit en sida om svenska arméns krigsorganisation, delat in den i fältförband och lokalförsvarsförband, och skrivit en sida om armékårerna, en sida om fördelningarna, samt en sida om brigaderna.

2008-04-09 Svensk militär ledning från bergrum.se

Jag har nu kopierat över sidorna om svensk militär ledning från bergrum.se.

2008-04-08 Tillbaka till Sverige (snart)

Jag har nu skrivit en första version av alla sidor om kalla kriget internationellt, nu kommer jag framöver att jobba med sidorna om det svenska totalförsvaret.

2008-04-08 Sidor om Afrika

Jag har skrivit en sida om Afrika under kalla kriget, och även två undersidor, en sida om Kongokrisen och en sida om striderna i Angola och Namibia.

2008-04-02 Ett par sidor om Asien

Jag har skrivit en sida om Indonesien och en sida om Filippinerna.

2008-04-02 En sida om Latinamerika.

Jag har skrivit en sida om Latinamerika under kalla kriget.

2008-03-30 Ännu fler sidor från bergrum.se

Jag har kopierat hit diverse sidor om fortifikation och hemligheter från bergrum.se. De flesta av de nya sidorna nås från sidan om kalla kriget och Sverige.

2008-03-28 Fler "gamla" sidor

Jag har kopierat hit sidorna om militärt samband från bergrum.se.

2008-03-26 "Gamla" sidor

Jag har kopierat hit flygvapensidorna från bergrum.se.

2008-03-21 Ny sida

Jag har skapat en sida om Kina under kalla kriget.

2008-03-18 Nya sidor

Jag har skapat en sida om Koreakriget, en sida om Vietnamkriget, en sida om Suezkrisen, och en sida om Israelkrigen.

2008-03-16 Nya sidor

Jag har skapat en sida om Kuba, och en sida om Kubakrisen.

2008-03-13 Nya sidor

Jag har skapat en sida om kapprustningen, en sida om raketutvecklingen, en sida om fredsrörelsen, en sida om NATO samt en sida om Warszawapakten.

2008-03-12 Nya sidor

Jag har skapat en sida om Ungernrevolten, en sida om Ungern, en sida om Tjeckoslovakien, en sida om Polen samt en sida om Östtyskland.

2008-03-11 En sida om Berlinrevolten

Jag har skapat en sida om Berlinrevolten.

2008-03-10 En sida om Pragkuppen

Jag har skapat en sida om Pragkuppen.

2008-03-10 En sida om Pragvåren

Jag har skapat en sida om Pragvåren.

2008-03-06 En sida om Berlinmuren

Jag har skapat en sida om Berlinmuren.

2008-02-26 Flera sidor om rymdkapplöpningen

Jag har skapat några undersidor till sidan om rymdkapplöpningen.

2008-02-25 En sida om rymdkapplöpningen

Jag har skrivit en sida om rymdkapplöpningen.

2008-02-19 En sida om Berlinblockaden

Jag har skrivit en sida om Berlinblockaden.

2008-02-18 En sida om terrorbalansen

Jag har skrivit en sida om terrorbalansen.

2008-02-11 En sida om kalla krigets inledning

Jag har skrivit en sida om kalla krigets inledning.

2008-02-11 Några nya sidor

Jag har skrivit en bakgrundssida om andra världskriget. I anslutning till denna har jag skrivit sidor om de stora ideologierna under denna tid: kommunismen, nationalsocialismen, fascismen samt den demokratiska liberalismen.

2008-02-08 Några sidor kopierade

Under kategorin bakgrund till kalla kriget har jag kopierat över informationen om kalla kriget från bergrum.se.

2008-02-07 Några sidor skapade

Några sidor har skapats i ett initialt försök att skapa en struktur på webplatsen. De tre huvudkategorierna blir bakgrund till kalla kriget, kalla kriget internationellt, samt kalla kriget i Sverige.

2008-02-05 www.kalla-kriget.se skapad

Den nya domänen www.kalla-kriget.se har skapats. Tills vidare länkar det mesta vidare till www.bergrum.se.

 


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.bergrum.se!

matsb@kalla-kriget.se © 2007-2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

kalla-kriget.se